Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τρέμει η γη-Ανησηχούν οι σεισμολόγοι


By on 9:56 μ.μ.


Την Τρίτη το πρωί σεισμολόγοι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έφτασαν στον Κορινθιακό κόλπο και μελετούν με ανησυχία το φαινόμενο
,
καθώς από τις 21 Μαϊου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 σεισμοί μεγέθους μέχρι και 3,6 Ρίχτερ.
  
«Εγκαταστάθηκαν τέσσερις νέοι σεισμογράφοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πρόσθετο επιστημονικό ενδιαφέρον», λέει στο newpost ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες περιγράφουν ως «σμηνοσεισμούς», μικρούς σεισμούς δηλαδή που έρχονται σα σμήνη... όλοι μαζί.

«Στην περιοχή βρίσκεται ένα συνοθύλευμα ρηγμάτων, λίγο πιο βόρεια από το ρήμγα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1995. Το φαινόμενο των σμηνοσεισμών δεν μας είναι καινούργιο, ενώ είχε συμβεί και πριν από έξι μήνες πάλι στον Κορινθιακό κόλπο, στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Όμως είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να παρακολουθούμε», λέει ο κ. Λέκκας.

Αυτό το συνοθύλευμα ρηγμάτων, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ενεργοποιήθηκε προκαλώντας τους εκατοντάδες σεισμούς που τρομοκρατούν το Αίγιο.

Το ερώτημα, λένε, είναι αν οι δονήσεις είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να είναι ικανές να ενεργοποιήσουν τα μεγάλα, επικίνδυνα ρήγματα, με τα οποία εφάπτονται.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου