Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Γ. Τσελέντης: Στατιστικά πιθανός ισχυρός σεισμός μέσα στο 2013


By on 3:46 μ.μ.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στον Κυπαρισσιακό έχει προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις των σεισμολόγων αλλά και έντονη ανησυχία στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεράσιμο Τσελέντη «το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει». Ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο patrisnews χτύπησε «καμπανάκι» για τα δημόσια κτίρια που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος για τη σεισμική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο «έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας, ο ίδιος απάντησε:

«Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο «το τραγικό είναι ότι η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επαφίενται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των σεισμολογικών εργαστηρίων και των επιστημόνων που εργάζονται αδιάκοπα.
Οι πολιτικοί μας πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν πως ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνει σε κανένα μνημόνιο.


Έχω προσωπικά διαπιστώσει με τα ίδια μου τα μάτια σχολεία-ερείπια που φιλοξενούν τα παιδιά μας, και στην περίπτωση σεισμού θα θρηνήσουμε παιδικές ψυχές…».
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου